Barion Pixel

Mi az a Demodex atka és mi köze a műszempillákhoz?

A demodex atkák, vagy más néven szempilla atkák, szőrtüsző atkák a szőrtüszőinkben, vagy annak közelében élnek. Ezek a kis atkák faggyúval és elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak, tehát alapvetően nincs is velük semmi probléma, a mindennapi tisztálkodásunk során kordában tudjuk őket tartani, azaz nem hagyjuk, hogy elszaporodjanak.

És így kapcsolódik ide a műszempilla viselés. A nem megfelelően ápolt és tisztántartott műszempillák egyik következménye, hogy ezek az atkák elszaporodnak, hiszen az elhanyagolt, egyáltalán nem, vagy nem megfelelően tisztított szempillák kiváló környezetet biztosítanak a szempilla atkák számára.

A demodex atkák elszaporodása amellett, hogy esztétikailag sem egy kellemes látvány, a velük járó baktériumok különböző gyulladásokat és betegségeket okozhatnak a szem környéken.

Ahhoz, hogy megelőzd a szempilla atkák elszaporodását, napi szinten 2x szükséges tisztítani a műszempilla szettünket. Fontos, hogy alaposan tisztítsuk meg, reggel és este is, szempilla samponnal és ecsettel fókuszálva a szempillák tövére, hiszen itt tudnak felgyűlni a szennyeződések, elhalt bőrsejtek, illetve a szempillák tövében élnek az atkák is, így a szempillák tisztítása során is erre a területre kell fókuszálnunk.

Vélemény, hozzászólás?